Der er intet som hundehvalpe, de søde små bløde uldtotter der glade render rundt mellem vores ben og ivrigt logrer med de små nuttede haler, de kigger forventningsfuldt på os med deres søde hvalpeøjne og fyldt med gåpåmod prøver de at fange vores flagrende bukseben når vi går, det er umuligt at kunne stå for.
Men er i første gangs hvalpeejere vil i hurtigt opdage at det at få en hundehvalp ikke kun er kærlighed og lyserøde skyer, for det er også en kæmpe omvæltning af jeres hverdag.
Alle de faste normale rutiner bliver ændret, og meget tid går med at prøve at lære at bo sammen med, og prøve på at forstå det kære lille væsen.
Den første tid sammen med hvalpen opleves af mange som overraskende hård, det er ofte ikke noget man taler så meget om for når den første tid er overstået, bliver alt det der var svært hurtigt glemt igen.
Derfor ender mange nye hvalpefamilier, med at føle sig ret alene med alle disse tanker og bekymringer, der meget ofte rammer den nye hvalpefamilie, men I er helt sikkert ikke alene.
Vi vil prøve at give lidt gode råd, der kan få den nye hvalpefamilie godt igennem den første helt fantastiske men også svære hvalpetid.
1. Tryghed.
Når hvalpen flytter ind hos jer, er alt nyt.
Den savner sikkert sin mor og de søskende den er flyttet fra, og i stedet starter et helt nyt kapitel hvor alt er fremmed, derfor er det vigtigt at være den nye trygge ramme for den lille hvalp.
Dvs. ikke lade den være alene, sove sammen med den i starten evt. der hvor I ønsker den skal sove i fremtiden, have fri fra arbejde så den ikke skal være alene før den har lært at være alene hjemme, og vise den at den kan være helt tryg hos jer.
2. Afledning.
En hvalp forstår på ingen måde hvad du siger til den, så når du siger nej til den når den f.eks. tester jorden i blomsterbedet høre den at der kommer lyde fra dig, det er bare ikke lyde der på nogen måde giver mening for den.
Så her må du være kreativ og tænke på hvad hvalpens egen mor ville have gjort og oftest vil det være at aflede hvalpen, simpelthen give den en ny ide´ hver gang den prøver at grave i blomsterbedet.
Det betyder ikke at du skal aktivere hvalpen i længere tid, bare lige give en lille afledning så hvalpen til sidst forstår at det er en bedre ide´ at lave noget andet end at grave render rundt om alle blomsterne.
3. Gør hjemmet hvalpesikkert.
Hvalpe er nysgerrige, alt skal undersøges og afprøves og derfor er det vigtigt at sørge for at hvalpen ikke har muligheden for at sætte tænderne i noget farligt som ledninger, giftige planter mm, eller falde ned af trapper eller løbe op af dem, eller smutte ud af haven eller…. Der er tusinde ting der ikke er hvalpesikkert.
4. Ros er guld værd.
Hver gang din hvalp gør noget du gerne vil have så husk at rose den, når den gør noget der ikke er så godt så afled og ros når den gør det du ønsker, på den måde lære hvalpen hurtigere at forstå hvad der er godt at gøre.
Hvalpe har brug for at få opmærksomhed at vide at I ser den og ved den er der, det kan være et lille nus når i går forbi eller et hej ”hvalpens navn” når den kommer ind i det rum I befinder jer i, uden opmærksomhed vil hvalpen kæmpe sig til at få opmærksomhed f.eks. ved at gø.
5. Lær din hvalp at det er ok og godt at slappe af.
En hvalp har brug for at sove en hel del, og hvile og ro har stor vigtighed.
Men hvalpe er nysgerrige og hader at gå glip af noget, derfor er det en god ide´ at skabe de rammer for hvalpen der er nødvendige for at den kan hvile, ellers er der risiko for en overgearet og stresset hvalp, der kan have virkelig svært ved at falde ned igen.
Når vi nævner rammerne for hvalpen, betyder det ikke at det er en god ide´ at lukke den inde i et bur eller et andet rum.
Men i stedet sørge for at den har en plads f.eks. en hundepude eller kurv, der er dens helt egen uden der er nogen der forstyrrer den der med aktiviteter, det kan dog være en god ide´ at sidde der lidt sammen med den, måske nusse helt stille og roligt så den lære at det er et godt sted at være.
Ligesom det også er en god ide´ at give den lidt lækkert den kan bruge tid på at tygge sig igennem på dens plads.
6. Renlighed.
Pottetræning – den kommer man bare ikke uden om, og den slags tager tid, hvor lang tid afhænger helt af hunden. Nogle lærer det i løbet af et par måneder, andre har brug for meget længere tid for at blive helt renlige og har måske brug for et år eller mere før uheldene helt holder op.
Men et godt sted at starte er hver eneste gang din hvalp har sovet, spist, drukket, leget eller er blevet glad når I kommer hjem eller får gæster så er det ud at tisse.
Det kan tage lang tid før hvalpen vil besørge udenfor, da det kræver en vis portion selvtillid og tryghed at turde efterlade den slags spor ude i den store verden, derfor kræver det oceaner af tålmodighed og tonsvis af opmuntring og ros når hvalpen besørger.
Husk at det aldrig hjælper på sagen at tabe tålmodigheden og skælde ud på hvalpen hvis den har uheld indenfor, den gør det absolut ikke med vilje, det tager bare tid før blæren mm. er trænet op til at kunne holde sig.
7. Hvalpetræning.
Det er en virkelig god ide´ at starte med at gå til hvalpetræning sammen med din hvalp når den er 10-12 uger, hvalpen er nemlig mest modtagelig for nye indtryk når den er mellem 8 uger og 6 måneder, så alt den lære i denne periode vil gavne den senere, da alle referencerne fra denne tid vil være hundens udgangspunkt.
Det vil derfor være vigtigt med en masse positive oplevelser for hvalpen, det er vigtigt blandt andet at socialisere og miljøtræne i hvalpens eget tempo, og træne den til at kunne komme når I kalder, gå ok i snor mm.
Gå meget gerne til træning et sted med en dygtig hundetræner, der bruger de positive træningsmetoder som støtte, til alt det jeres hvalp skal lære.
Den bedste hvalpetræning, er nemlig den slags der også lærer dig at være den bedste hundeejer.
8. Alene Hjemme træning.
Det er vigtigt at lære Hvalpen at være alene hjemme i små bitte bider inden den skal være det for alvor, at forlade hvalpen uden forudgående træning kan have store konsekvenser som spiste vægge, døre, sofaer mm. eller at hvalpen glemmer sin renlighedstræning og pga. angst kommer til at besørge indenfor.
Nogle hvalpe lærer hurtigt at det er fint at være alene, mens andre skal øve sig mere.
Der findes heldigvis meget læsestof, om at lære sin hund at være alene, men vi vil gerne give et par enkle tips her.
Start først når hvalpen er helt tryg og kan slappe af uden at skulle reagere på alt, og I kan forlade det rum den er i, uden den straks løber efter.
Sørg for at hvalpen har besørget og er lidt træt og soveklar måske efter lidt snuseøvelser i haven, lad den være det sted den bedst kan lide at være.
Forbered jer på at gå ud, giv hvalpen lidt godbidder og gå ud ad døren mens den er glad for sine godbidder, undgå afskedsscener, gå ind igen inden den når at reagere, gentag dette trin nogle gange.
Undgå også store Hjemkomst scener, anerkend at hvalpen er der med et lille nus og lad ellers som om alt er helt som det plejer, ellers kan I komme til at bekræfte hvalpen i at det var slemt at den var alene.
Øg gradvist tiden I er udenfor, men prøv at nå tilbage inden hvalpen bliver ked af det, kommer der et enkelt piv kan i vente lidt med at gå ind, men hyler hvalpen betyder det at I er gået for hurtigt frem og gå ind til hvalpen igen, næste gang går i lidt tilbage i træningen.
Sørg altid for at det er en positiv oplevelse når hvalpen skal være alene, det kan f.eks. være ved at give lidt ekstra lækre godbidder når I er på vej ud.